En tur i højderne og ned igen

Det har været en dag, der er gået både op og ned, og endda flere gange. Efter lidt betænkningstid besluttede vi at tage op til toppen af Aiguilles du Midi, der er en stejl tinde ved siden af Mont Blanc i mere end 3800 meters højde.

Der var selvfølgelig lang kø, da vi ankom til afgangsstedet, men med 5 åbne kasser gik det hurtigt, og vi efter en kortere ventetid kunne vi begive os ind i gondolen, der skulle fragte os til mellemetagen ca. 1100 meter højere oppe, hvorefter vi skulle skifte til en ny gondol, der nærmest lodret bragte os de sidste 1500 meter op.

Vejret var igen fantastisk. Sol og stort set skyfrit, så vi kunne se langt omkring os, og selvom der kun var 4 gr. på toppen føltes det faktisk ikke koldt.

Først var det selvfølgelig Mont Blanc, vi kastede os over, men også udsigten over dalen med Chamonix og de efterfølgende byer var fantastisk. Fra højderne kunne vi endda se vores hotel.

Blandt de, der besøger dette bjerg, er mange klatrere, der er karakteriseret ved at være rad magre, stærkt solbrændte og for mændenes vedkommende med daggamle skægstubbe. De er iklædt let åndbart orange tøj, går med styrthjelm, går med 50 m reb over skulderen og et utal forskelligt farvede karabinhager i forskellige størrelse. Ikke en gruppe vi lige ville kunne gemme os iblandt iklædt short, stråhat og hipsterlook.

Der arbejdes i øjeblikket på at udvide stationen lidt højrere mod toppen, hvor der bl.a. skal etableres et glasbur, man kan gå ud i, og se til alle sider – også ned. Projektet udføres af frygtløse arbejdere, der hænger i reb ned ad siden og arbejder på færdiggørelsen af glasburet.

På vejen tilbage gjorde vi holdt på mellemstationen og fik en sandwich til frokost.

Hvis man kommer til Chamonix, må man ikke snyde sig for den oplevelse, det er at komme så højt som Aiguille du Midi.

Da vi igen havde fået fast grund under fødderne i Chamonix mærkede vi straks de 33 gr.’s varme, og det afgjorde, hvad vi videre skulle fortage os. Vi gik til den lille station, der huser tandhjulsbanen til Mer de Glace, der er en gletcher, hvor der er boret en tunnel ind, så man kan komme ind i selve isen og bl.a. se de må luftbobler og rudimentger fra bjergene, der har ligget indefrosset i mange år.
Dette bliver krydret med lys i forskellige farver, der giver et facinerende spil i isen.

Fra stationen, hvor vi stod af, og ned til selve gletcheren skulle vi først nedad med en gondol, og derefter ud i et større trapperidt, 458 trin ned og gud hjælpe mig op igen.

Til aftensmad fik vi en af egnens specialiteter nemlig Rachlette. Det består af en lille trækulsgrill, der bliver sat på bordet, og på et stativ ved siden af, placeres et stort stykke ost. Meningen er så, at man skal lade osten smelte, og derefter skrabe den flydende ost op med en spatel, hvorefter man spiser osten til medfølgende kartofler, flutes og forskellige stykker kød. Det var faktisk rigtig godt, men osteappetitten er nok lidt begrænset de kommende dage.