Er Lars Løkke korrupt eller en torsk?

I de seneste uger har medierne beskæftiget sig med statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans omgang med de såkaldte kvotekonger, altså storfiskere der ejer en meget stor andel af retten til at fiske efter bestemte fisk i bestemte områder herhjemme. Se mere om kvotekonger i dette satiriske klip fra DR 2.

Fiskekvoter forklaret

Har du styr på fiskekvoter og kvotekonger?Ellers får du der her ?- fra satireprogrammet Tæt på sandheden med Jonatan Spang.

Opslået af DR Nyheder på 31. januar 2018

 

Sagen tog sin begyndelse med afsløringen af, at Lars Løkke havde modtaget en fødselsgave i form af gratis lån af et sommerhus til en værdi af ca. 10.000 kr. fra en af disse kvotekonger. En vel generøs gave, men havde sagen alene drejet sig om dette, var den nok hurtigt lagt i graven Siden er det imidlertid kommet frem, at der stikker mere under.

Det viser sig nemlig, at samme storfiskere har doneret betydelige bidrag til LøkkeFonden, der arbejder for drenge med faglige udfordringer, og netop disse donationer har givet kvotekongerne direkte adgang til statsministeren gennem besøg på Marienborg og ”torskegilde” i Thyborøn. Dette er senest bekræftet af fiskeriformanden fra Thyborøn, der samtidig oplyser, at man benyttede møderne med statsminsteren til at orientere om problemer med tobiskvoterne. Ikke just et løkkefondanliggende.

Lars Løkke forvarer sig med, at samværet med kvotekongerne har været af privat karakter og ikke har indflydelse på hans rolle som statsminister, men der tager statsminisiteren fejl. En statsminister er statsminister 24/7, også når han inviterer gæster til sin embedsbolig eller deltager i torskegilde med fiskere i Thyborøn, der har en særlig økonomiske interesse i at få direkte adgang til statsministeren.

Betyder det så, at statsministeren er korrupt? At være korrupt betyder, at man misbruger sin magt eller offentligt embede til egen vinding eller til at give andre uretmæssige fordele.

Der er næppe nogen tvivl om, at Løkke har plejet omgang med kvotekongerne for at sikre donationer til sin fond, men der er til nu ikke klare indikationer på, at Løkke har opnået personlige fordele eller har givet storfiskerne uretmæssige fordele.

Statsministeren har derimod på ny udvist en umådelig dårlig dømmekraft og rejst tvivl om sine evner som statsminister, men det er jo ikke i sig selv kriminelt.

Skriv et svar