Min farmor Sofie Harilds juleopskrifter(rækkefølgen ændret i forhold til originalen):
Sofies julekager
Madam Mangors Klejner:
175 g. | 250 g. | Sukker |
1 | 2 | Hele æg |
3 | 6 | Æggeblommer |
1 | 2 | spkf. piskefløde |
15 g. | 30 g. | Afklaret smør |
250 g. | 500 g. | Hvedemel |
Æggene piskes godt sammen med sukker. Fløden og smørret røres i.
Derefter røres noget af melet i, og resten af melet æltes i.
Reven citronskal smager godt i klejnerne.
Rulles tyndt ud og koges ret små.
Jødekager.
250 g. | 500 g. | Hvedemel |
187 g. | 375 g. | Smør |
155 g. | 315 g. | Sukker |
¾ | 1½ | Æg |
¾ | 1½ | tskf, Hjortetaksalt |
Rulles meget tyndt ud og afstikkes med glas, pensles med æg og bestrøs med sukker kanel og hakkede mandler.
Pebernødder.
250 g. | 500 g. | Hvedemel |
125 g. | 250 g. | Sukker |
62 g. | 125 g. | Smør |
62 g. | 125 g. | Rom (Jamaica/Slaverom) |
1 | 2 | tskf. bagepulver |
Rulles i en pølse, skæres småt ud.
Hvide Peberkager. (fra Nørregård)
27 g. | 55 g. | Smør |
125 g. | 250 g. | Hvedemel |
85 g. | 190 g. | Sukker |
½ | 1 | spskf. mælk |
¾ | 1½ | Æg |
¼ | ½ | tskf. Hjortetaksalt |
Kardemomme |
Rulles meget tyndt ud, afstikkes med en klejnespore efter linial og belægges med en mandel.
Finsk brød fra Rytteregård.
375 g. | 700 g. | Hvedemel |
250 g. | 500 g. | Smør |
100 g. | 200 g. | Sukker |
60 g. | 120 g. | Mandler |
1 | 2 | Æggeblomme |
Sukker, mel og smør æltes sammen æggeblomme. Smøres med æggehvide og bestrøs med sukker og mandler.
Vanillekranse.
250 g. | 500 g. | Hvedemel |
200 g. | 400 g. | Smør |
150 g. | 300 g. | Sukker |
60 g. | 120 g. | Mandler |
½ | 1 | Æg |
½ | 1 | Stang Vanilje |
Det kolde smør smuldres i melet. Æg, de skoldede finthakkede mandler og vanillemarven tilsættes, hvorpå dejen æltes.
Når alt er godt sammenæltet, udsprøjtes dejen gennem en kødhakkemaskine, gennem en dertil indrettet blikplade, og formes til kranse.
Sofies julemad
Risengrød.
250 g. | Ris | |
ca, ½ l. | Vand |
Koges 20–30 minutter, ca. ½ l. Piskefløde røres i. Det hele får et opkog og grøden saltes.
Bornholmsk fyld til gås.
Ituskårne kommenskringler og rosiner sættes i blød i varm mælk, der er varmet op med kardemomme og sukker.
Det blandes med æbler og svesker og fyldes i gåsen.
Sildesalat.
500-600 g. | Kogt kødt | |
3 | Flåede spegesild | |
ca. 500 g. | Æbler | |
ca. 500 g. | rødbeder | |
1 | asie | |
ca. 3 dl. | asie og rødbedelage | |
3-4 | tskf. sennep |
Kommes 2 gange gennem kødhakkemaskinen og smages til med sennep.
Leverpostej.
500 g. | 1000 g. | Svinelever |
250 g. | 500 g. | spæk |
1 | 2 | løg |
1 | 2 | æg |
40 g. | 80 g. | smør |
70 g. | 140 g. | Hvedemel |
2½ dl. | 5 dl. | fløde |
1 | 2 | salt |
peber | ||
evt. ansjoser |
Lever, spæk og løg kommes 2 gange igennem kødhakkemaskinen
Smør, hvedemel og fløde bages op. Efter opkog røres æg i. og det hele blandes. Bages ca. 1 time.
Bliver lovlig fed og skiller let.
For at undgå opbagningen opvarmer jeg derfor fløden og jævner den med vand med en urtebouillonterning og mel og tilføjer smør.
(vand efter behov)
”ronkad” sennep.
Hel mørk sennep (købt på apoteket) ronkas i lerfad med en kanonkugle eller rund sten – og en skefuld vand.
Man kan anvende en kaffekværn, men anvend da tør sennep.
smages til med en skf. Asieeddike.
Ronkad sennep anvendes til sennepssauce til klipfisken.
Ristepølse
Hjerte – lunge – svinekød (ikke for magert).
Hjerte og lunge hakkes 2 gange. Svinekødet hakkes 1 gang.
Alt røres med salt, peber, allehånde, nelliker, smeltet fedt og suppe kogt på benene.
Stoppes i smalle tarme, saltes 15 – 20 minutter. Ryges i 8 dage.
Ristes og spises med sigtebrød, gåsefedt og sky.
Fru Christensen Rytteregårds spegepølse
15 pund | Oksekød | |
15 pund | Flæskekød | |
3 pund | flæsketerninger | |
3 pund | kogte kartofler | |
ca. ½ pund | salt | |
salpeter | ||
peber | ||
2 | pilsnere | |
½ pund | farin |
Alt æltes 1 time i 2 dage. Ryges.
Min mor havde en del af opskrifterne fra sit hjem, Nørregård i Ibsker.
Rommen i pebernødderne skulle helst være stærk slaverom men det var jo umoligt at skaffe til sidst. Morfar havde det sikkert med hjem da han jo sejlede på Amerika. Måske også derfor krydderierne i ristepølsen. Det er nok ikke almindeligt, men den pølkse smagte godt.