Farmors juleopskrifter

Min farmor Sofie Harilds juleopskrifter(rækkefølgen ændret i forhold til originalen):

Sofies julekager

Madam Mangors Klejner:

175 g. 250 g. Sukker
1 2 Hele æg
3 6 Æggeblommer
1 2 spkf. piskefløde
15 g. 30 g. Afklaret smør
250 g. 500 g. Hvedemel

Æggene piskes godt sammen med sukker. Fløden og smørret røres i.

Derefter røres noget af melet i, og resten af melet æltes i.

Reven citronskal smager godt i klejnerne.

Rulles tyndt ud og koges ret små.

Jødekager.

250 g. 500 g. Hvedemel
187 g. 375 g. Smør
155 g. 315 g. Sukker
¾ Æg
¾ tskf, Hjortetaksalt

Rulles meget tyndt ud og afstikkes med glas, pensles med æg og bestrøs med sukker kanel og hakkede mandler.

Pebernødder.

250 g. 500 g. Hvedemel
125 g. 250 g. Sukker
62 g. 125 g. Smør
62 g. 125 g. Rom (Jamaica/Slaverom)
1 2 tskf. bagepulver

Rulles i en pølse, skæres småt ud.

Hvide Peberkager. (fra Nørregård)

27 g. 55 g. Smør
125 g. 250 g. Hvedemel
85 g. 190 g. Sukker
½ 1 spskf. mælk
¾ Æg
¼ ½ tskf. Hjortetaksalt
Kardemomme

Rulles meget tyndt ud, afstikkes med en klejnespore efter linial og belægges med en mandel.

Finsk brød fra Rytteregård.

375 g. 700 g. Hvedemel
250 g. 500 g. Smør
100 g. 200 g. Sukker
60 g. 120 g. Mandler
1 2 Æggeblomme

Sukker, mel og smør æltes sammen æggeblomme. Smøres med æggehvide og bestrøs med sukker og mandler.

Vanillekranse.

250 g. 500 g. Hvedemel
200 g. 400 g. Smør
150 g. 300 g. Sukker
60 g. 120 g. Mandler
½ 1 Æg
½ 1 Stang Vanilje

Det kolde smør smuldres i melet. Æg, de skoldede finthakkede mandler og vanillemarven tilsættes, hvorpå dejen æltes.

Når alt er godt sammenæltet, udsprøjtes dejen gennem en kødhakkemaskine, gennem en dertil indrettet blikplade, og formes til kranse.

 

Sofies julemad

Risengrød.

250 g. Ris
ca, ½ l. Vand

Koges 20–30 minutter, ca. ½ l. Piskefløde røres i. Det hele får et opkog og grøden saltes.

Bornholmsk fyld til gås.

 Ituskårne kommenskringler og rosiner sættes i blød i varm mælk, der er varmet op med kardemomme og sukker.

Det blandes med æbler og svesker og fyldes i gåsen.

Sildesalat.

500-600 g. Kogt kødt
3 Flåede spegesild
ca. 500 g. Æbler
ca. 500 g. rødbeder
1 asie
ca. 3 dl. asie og rødbedelage
3-4 tskf. sennep

Kommes 2 gange gennem kødhakkemaskinen og smages til med sennep.

Leverpostej.

500 g. 1000 g. Svinelever
250 g. 500 g. spæk
1 2 løg
1 2 æg
40 g. 80 g. smør
70 g. 140 g. Hvedemel
2½ dl. 5 dl. fløde
1 2 salt
peber
evt. ansjoser

Lever, spæk og løg kommes 2 gange igennem kødhakkemaskinen

Smør, hvedemel og fløde bages op. Efter opkog røres æg i. og det hele blandes. Bages ca. 1 time.

Bliver lovlig fed og skiller let.

For at undgå opbagningen opvarmer jeg derfor fløden og jævner den med vand med en urtebouillonterning og mel og tilføjer smør.

(vand efter behov)

”ronkad” sennep.

Hel mørk sennep (købt på apoteket) ronkas i lerfad med en kanonkugle eller rund sten – og en skefuld vand.

Man kan anvende en kaffekværn, men anvend da tør sennep.

smages til med en skf. Asieeddike.

Ronkad sennep anvendes til sennepssauce til klipfisken.

Ristepølse

Hjerte – lunge – svinekød (ikke for magert).

Hjerte og lunge hakkes 2 gange. Svinekødet hakkes 1 gang.

Alt røres med salt, peber, allehånde, nelliker, smeltet fedt og suppe kogt på benene.

Stoppes i smalle tarme, saltes 15 – 20 minutter. Ryges i 8 dage.

Ristes og spises med sigtebrød, gåsefedt og sky.

Fru Christensen Rytteregårds spegepølse

15 pund Oksekød
15 pund Flæskekød
3 pund flæsketerninger
3 pund kogte kartofler
ca. ½ pund salt
salpeter
peber
2 pilsnere
½ pund farin

Alt æltes 1 time i 2 dage. Ryges.

Min mor havde en del af opskrifterne fra sit hjem, Nørregård i Ibsker.

Rommen i pebernødderne skulle helst være stærk slaverom men det var jo umoligt at skaffe til sidst. Morfar havde det sikkert med hjem da han jo sejlede på Amerika. Måske også derfor krydderierne i ristepølsen. Det er nok ikke almindeligt, men den pølkse smagte godt.

Skriv et svar