Forkrøblet forhold til nøgenhed

Jeg har tidligere hørt om Nora Mørk, en dygtig norsk håndboldlandholdsspiller, der til daglig slår sine folder i en ungarsk håndboldklub. Kendte man hende ikke før, har hun så sandelig slået sit navn fast de seneste måneder, men det er ikke på grund af det håndboldmæssige.

Historien er kort fortalt, at Nora Mørk i efteråret fik hacket sin mobiltelefon, der indeholdt intime billeder af hende, og disse billeder endte hos nogle norske håndboldlandsspillere. Så brød helvede løs, og medierne har siden flydt over af en stortudende Nora Mørk, der har slynget om sig med krav om, at herrelandsholdet skulle trække sig fra en turnering, at holdboldforbundet skulle give hende en offentlig undskyldning og i øvrigt give hende en erstatning på 1,7 mio. kr. for ikke at have håndgeret sagen ordentligt i forhold til hende. I modsat fald vil hun ikke spille på kvindelandsholdet længere.

Jeg har stor sympati for Nora Mørk og den situation er ufrivilligt er kommet ud i, men i min optik er sagen kørt helt ud af proportioner. Mig bekendt har nogle spillere på herrehåndboldlandsholdet fået tilsendt og set billederne uden dog at videresende dem. Håndboldforbundet har beklaget overfor Nora Mørk og håndteret sagen internt og alle involvere har bakket 100 % om Nora Mørk og hendes situation, så hendes hysteri er i min optik helt ude af proportioner, men det giver selvfølgelig omtale.

Naturligvis er det forbudt at hacke andres telefoner eller videredistribuere intime billeder af andre mod deres vilje, og er aktørerne under 18 år, er der sågar tale om videredistribution af børneporno, hvilket en kæmpesag her i landet netop har vist.

Det er selvfølgelig ulovligt og dybt krænkende for ofrene, men man har også selv en vis indflydelse på, hvorvidt sådan en situation kan opstå.

Det er f.eks. ulovligt at stjæle fra andre mennesker, men alligevel låser jeg min hoveddør, når jeg forlader mit hjem, og i trafikken er jeg opmærksom på andre trafikanters ageren, selvom jeg har retten på min side. Det samme gør sig gældende i forhold til personer, der optager og opbevarer intime billeder på de digitale medier. De har også mulighed for at sikre billederne mod uønsket videregivelse.

At lige netop den slags krænkelser skulle være noget helt forfærdeligt er dog nok også udtryk for den genelle bornerthed og selvoptagethed, der har bredt sig over vores samfund, hvor nøgenhed er blevet til et tabu, der bl.a. er medvirkende til, at unge mennesker afholder fra at bade efter gymnastik eller i svømmehallen.

Nora Mørks hysteriske ageren i denne sag er desværre med til at understøtte dette unaturlige forhold til nøgenhed.

Skriv et svar