På besøg i EU

Dagen i dag har stået i EU’s tegn. Det begyndte allerede i hotellets elevator, hvor vi mødte MEP Morten Messerschmidt med frue. På hans anbefaling valgte vi at spadsere til EU-parlamentet. Han havde aldrig selv prøvet at tage en sporvogn derud.

Det var en smuk tur forbi nogle af byens store institutioner som operaen, det nationale teater, universitetsbiblioteket, en stor synagoe samt Radio- og TV-huset. Det var en tur på godt en halv time, og så var vi fremme ved EU-parlamentet.

Parlamentsbygningen er opført mellem 1991 og 2000, og der ligger megen symbolik i byggeriet. Således markeres bygningen i den ene side som ufærdig, som en markering af, at det europæiske projekt er under fortsat udvikling, og de meget store glasarealer skal markere åbenhed. Selve parlamentssalen er placeret i en kæmpe trækugle i en bygningen op til den store runde kontorbygning, og der hersker næppe megen tvivl om, at arkitekt Henning Larsen har hentet inspiration herfra til Operaen i København.

Det gik hurtigt og nemt med at komme ind, og til vores held, var der parlamentsmøde, da vi kom. Drøftelserne handlede om menneskerettigheder, herunder fængsling af borgerretskæmperen Pierre Claver Mbinimpa og krænkelse af menneskerettigheder i Bangladesh. Der var omkring 50 parlamentsmedlemmer til stedet i salen under debatten, men da der kl. 12 skulle skrides til afstemning, skal jeg lover for, at der skete noget. Parlamentsmedlemmerne væltede ind, og pludselig var der ca. 650 i salen. Dewr er vist noget med, at udbetalingen af diæter afhænger af, om man har deltaget i afstemningerne.

Afstemningsformen er godt nok noget for sig. Hvis det går hurtigt til SF’s landsmøde, er dette intet imod afstemningerne i parlamentet. Det gik rigtig hurtigt, både når afstemningerne var ved håndsoprækning og elektroniske, og der var da også protester under vej over, at det gik for hurtigt. For at kunne holde styr på, hvad man skal stemme til de mange ændringsforslag, har hver af parlamentsgrupperne en gruppeformand, der med tommelfingeren oppe eller nede markerer, hvad gruppen har aftalt at stemme.

Jeg kunne se, at SF’s Margrethe Auken var gruppefører i en sag om Israel/Palæstina, hvor hun jo også har markeret sig i den danske debat med fornuftige synspunkter.

Vi gik langs floden tilbage mod hotellet og fik en sandwich på vejen. Vejret er ikke helt så godt længere. Det er fortsat varmt, men nu er det skyet, og der falder periodevis lettere regn.

Til aften gik til Petite France, der med sine gamle huse er indbegrebet af det gamle Strasbourg med snævre gader og passager, der i dag fører fra restaurant til restaurant og med små tøjbutikker og kunsthandlere.

Image Thumbnail Image Thumbnail

Det romantiske navn Petite France har sin egen helt uromantiske historie, nemlig fra dengang her lå et hospital, som behandlede franske soldater for syfilis. Kønssygdommen blev kaldt ”mal français”, en dårlig franskmand, men i folkemunde blev det til La Petite France, det lille Frankrig.

Vores kulinariske oplevelse fra området må også betegnes som en dårlig franskmand. Vi valgte en restaurant med navnet La Petite Venise, der serverede både lokale retter, italienske og belgiske retter, burde vi have andet uråd. Det var mildest talt et fusionskøkken i sin egen helt misforståede form.

Til forret stod valget mellem fiskesuppe eller løgsuppe, men jeg er sikker på, at det er den samme suppe, der anvendes til begge retter. Suppen var absolut uden fisk, men vi fandt lidt ostetrævler på bunden at skålen. De tilhørende croutoner udmærkede sig ved at blive til kedelige melboller, når de kom i suppen.

Da vi ikke havde den største sult bestilte Jette en tallerken med franske oste, og de var såmænd udmærkede, men de var ledsaget af en salat, der var overhældt med en sur dressing, der absolut ikke klædte osten.

Jeg var lidt i tvivl om, hvad jeg ville have, men valgte til sidst en anretning med confit de canard. Det var en total misforståelse. Anretningen bestod af et stykke andelår med kedeligt kød og uden sprødt skin. Fusionskøkkenet markerede sig ved tilbehøret, der bestod af en bagt kartoffel med creme fraise, en portion sauer kraut og forskellige typer af pasta. Vi blev ramt af turistfælden!