Flere oplevelser i Berlin

Først en nyhed for Se og Hør, nu da kilden i NETS er tørret ud: Keld og Hilda er i Berlin med datter og svigersøn.

I dag har vi været rundt i Berlin på Segway. Vi startede ved TV-tårnet på Alexanderplads og fik en kort demonstration i, hvorledes man betjener sådant et køretøj. Forklaringen var noget mere indviklet end selve det at køre, så afsted gik det.
Vi kom bl.a. til Bebelplatz, der ligger ved universitetet og det juridiske bibliotek. Det er ikke en plads vi tidligere har haft fokus på, men det var faktisk her, at nazisternes bogafbrænding fandt sted i 1933, hvor tusinder af bøger blev flået ud af universitetet og andre læreanstalter for at blive brændt, som en kulturel udrensning.

Dette er markeret på to måder, dels med en plade lagt ned i brostenene og dels ved et monoment på den anden side af pladsen. På pladen citeres Henrich Heine mere end hundrede år før bogbrændingen skrev: ”Dette var et forspil, hvor de brænder bøger, brænder man til slut også mennesker.” (Min oversættelse).

Monumentet på den anden side af pladsen består i et lille vindue ned i jorden, hvor man ser ned i et stort rum med tomme reoler. Det tomme bibliotek er stort nok til at rumme alle de 20.000 bøger, der blev afbrændt på pladsen. Vi kunne, formentlig på grund af lysforholdene, ikke se gennem det lille vindue.

Herefter fortsatte vi til flere af de steder, vi havde set dagen før, men man oplever byen på en helt anden måde, når man bevæger sig rundt på en Segway, og så havde vi en guide med der var både meget fortællende og vidende.

Efter turen var vi både tørstige og sultne, så vi begav os til fods til Hackeschen Markt, hvor vi fik øl og flammkuchen hos Weihenstephaner.

Derefter tilbage til hotellet for en lille ”morfar”.

Det blev til en lidt halvsen pizza på en restaurant ved Spree, og derefter gik vi en tur langs floden ud mod kanzlerboligen. På vejen var der lys- og billedeshow, hvor film og billeder blev projekteret op på nogle at de nye reichtagsbygninger, fra den anden side af floden, hvor der i øvrigt sad ca. 500 mennesker og så showet. Da vi passerede forbi billederne, dannede vi skygger med vores profil i fuld person på skærmen, og vi kom uvilkårligt til at tænke på Olsenbanden, Egon og Benny. Lidt pinligt.

Showet beskrev demokratisets udvikling i Tyskland fra Rigsdagsbygningen blev opført op til i dag, og der vist klip fra de store begivenheder, der har præget Berlin gennem de seneste 100 år.

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

En værdig afslutning på opholdet i Berlin.