Folkemødet, dag 1

Vi begyndte vores tur til Allinge med at blive brændt af. Vi havde lyttet til politiets henstilling om at benytte kollektive transportmidler, og kollektiv trafik giver normalt god mening, bare ikke i går. Den første bus stoppede slet ikke ved stoppestedet, og den næste bus udeblev, så efter en times forgæves venten, blev Skodaen startet, og der var hverken trafikale eller parkeringsmæssige problemer, da vi nåede frem til bestemmelsesstedet.

32.000 mennesker var mødt frem på mødets første dag for at overvære de godt 3.000 større eller mindre arrangementer, der er annonceret, ligesom der altid er lejlighed til at hilse på en masse mennesker og nyde en kold øl i det dejlige vejr.

Vi indledte vores besøg hos Bedsteforældre for Asyl, der forunderligt nok havde fået plads lige bag Ny Borgerlige. Vi prøvede en quiz, selvfølgelig omkring asyltemaet, og det var meget lærerigt og også lidt bedrøveligt at få sat lidt fakta på asylproblematikken.

Nu var vi jo havnet i det politiske område, så vi fik hilst på gode SF’ere, heriblandt medlemmer af regionsrådet i Region Syd, så der blev anledning til en lille regionssnak. Bagefter hørte vi en debat om, den skæve faglige repræsentation i Folketinget, der jo domineres af akademikere fra de samfundsvidenskabelige uddannelser. Den altid veltalende Carsten Hønge var det man på godt jysk kalder mediator, og det gjorde han bare godt.

Der blev også tid til at lægge vejen forbi det danske mindretals SSW’s telt, hvor en tidligere kollega og samarbejdspart fyrede den af som quizmaster i en quiz omkring dansk/tyske forhold.

Dansk-tysk antifordoms quiz

En quiz om forskelle og ligheder – uden facitliste.Bibliotekschef Jens M. Henriksen stod for Dansk-tysk antifordoms-quiz for sjov. Og pjat var det.Hvem drikker mest øl, danskerne eller tyskerne? Hvem bruger mest CO 2? Tyskland vinder begge. I hvert fald i 2012. Bibliotekschefen var på slap line, og folk morede sig.Han sagde til publikum, at han overvejer at holde quizzen på frisisk til næste år – men lignede en, der sagde det for sjov.Mere alvorligt var det hans formål at få folk til at tænke over ligheder og forskelle og måske at søge mere viden om det.Du kan se hele quizzen her

Slået op af Flensborg Avis i Torsdag den 13. juni 2019

På Folketingets stand var der en meget interessant diskussion om den problemstilling, som sagerne vedrørende Eva Kjær Hansen og Inger Støjberg har rejst, nemlig at det kræver et politisk flertal at få iværksat en undersøgelse af en ministers (u)gerninger, hvilket i realiteten vil sige, at flertallet kan beskytte sig selv mod at blive kigget i kortene.

Derefter gik vi rundt på det enorme område og stak hovederne ind og lyttede kortvarigt til de mange debatter i teltene rundt om på pladsen. Vi hørte de 5 regionsrådsformænd fortælle, hvad der førte dem ind i politik, vi fik hilst på Syddansk Innovation og Designskolen i Kolding, og det blev til en god snak om penisser og omskæring hos Intact, der er imod omskæring af børn. ”Man skærer ikke i raske børn.”

TV-stationerne er selvfølgelig også stærkt repræsenteret på folkemødet og ”Torsdagsanalysen”, eller hvad den nu hedder med Mogensen og Kristiansen, blev sendt live fra havnen i Allinge.

Ved halv syvtiden var det tydeligt, at aftensmaden kaldte, og at der skulle være fest bag efter for flere og flere telte lukkede, så vi begav os mod parkeringspladsen efter at have rundet de 10.000 skridt så rigeligt.

På vejen hjem tog vi en ”blaffer” med, og det viste sig, at hun var formand for et af de store forsyningsselskaber, så vi fik en god snak om demokratisk ejede virksomheder, hvilket også var tema for en af de debatter, jeg desværre ikke nåede.

Skriv et svar