Kildefest i Svaneke

De hellige kilder havde ry for at være helbredende, og langt ind i det 18. århundrede mente man, at de helbredende kræfter var særligt stærke ved Sankt Hans. Med tiden kom også markeder og folkefest i tilknytning til kilderne.

Kildefest velkommen

I Svaneke har man bibeholdt denne tradition, hvor der hvert år holdes kildefest på pladsen, hvor kilden tidligere sprunget.

Kilden

Festpladsen pyntes op af næste års konfirmanter, og de penge, der i løbet af dagen kastes i kilden, går til de unge mennesker. Også byens øvrige børn laver små ”kilder”, som placeres foran deres hjem, selvfølgelig med forventning om en lille biindtægt.

Privat kilde

Dagen starter tidligt for de unge drenge, der ved solopgang drager i skoven for at hente egeløv og blomster til udsmykningen på Kildepladsen, og på vejen tilbage bliver der slået på gryder og truttet i horn for at vække pigerne, og alle os andre også.

 

Festen på Kildepladsen begynder kl 15:00 med underholdning, taler, sang og musik samt salg af æbleskiver, kaffe mv.

Boder

Ved skumringstid mødes byens borgere ved havnen og går i fakkeltog til bålpladsen, hvor bålet tændes af de mange fakler, og aftenens afsluttes selvfølgelig med båltalen.

Bål

Det er Sankt Hansaften i Svaneke.