Øtur med rom

Vi havde meldt os til en ø-tur i dag arrangeret af hotellet, så vi var at finde i lobbyen kl. 9:15 sammen med 3 amerikanske par. Turen forgik i en af de store taxier, der findes på øen, og guiden var taxichaufføren. Han var utroligt vidende, og elskede at dele ud heraf. Chaufføren fortalte om ting til højre og til venstre, men inden man nåede at få fokus, var vi videre, så i perioder nøjedes jeg med at lytte, men det var helt ok.

Efter en rundtur i nærområdet kørte vi til en botanisk have, hvor man har samlet alle typer af blomster, buske, palmer og træer, der har den mindste relation til området. Haven ligger i en af de gamle plantager, og der var fortsat mange ruiner tilbage af de bygninger, der i tidligere tider har dannet rammen for sukkerproduktionen. Chaufføren vidste alt om planterne, men og det så er rigtigt, alt det han sagde, kan vi jo af gode grunde ikke vide. Særligt fruen var meget begejstret for den botaniske rundvisning, og ville gerne have både planter, frø og stiklinger med hjem, men risikoen for 4 år i amerikansk kvindefængsel og en kæmpebøde virkede afskrækkende.

Så gik videre til et af den andre højdepunktet, nemlig et besøg på romdestilleriet Cruzan. Destilleriet ligger i en gammel plantage, og flere af bygningerne, der bruges af destilleriet, er opført på de gamle plantageruiner.

Cruzan er det lokale navn på indbyggere fra St. Croix. Vi begyndte med tvangsturen, der giver adgang til de gratis smagsprøver, men det var nu også ganske interessant. Cruzan er navnet på indbyggerne på St. Croix, og er det eneste producerende destilleri på øen. Råproduktet, nemlig sukkermelassen kommer dog ikke fra øen, da sukkerproduktionen ophørte endeligt i 1960’erne, men importeres fra bl.a. Honduras, og de store egetræstønder, som rommen lagres i er bourbon-tønder fra amerikanske Jim Beam, der også ejer destilleriet. Vandet er fra St. Croix, men er også destilleret, så den kunne i virkeligheden komme alle andre steder fra også.

En ung hurtigtalende kvinde viste os rundt på destilleriet, hvor vi så de store kar, hvor melassen koges. Det duftede helt fantastisk af en blanding af øl og sukker. Selve destilleriet fik vi ikke at se, med blev i stedet ledt videre til lagerhallen, hvor de fyldte romtønder lagres. Der lå tønder tilbage fra 2007. Når rommen er lagret hældes den på store containere og transporteres til USA, hvor frugtrommen tilsættes frugtsmagen, naturlige aromaer fik vi oplyst, og rommen endelig hældes på flasker.

Så var det tid til vores belønning i form at to drinks, en valgt af rundviseren og en efter eget valg. Jette prøvede at få endnu en, men blev spottet og afvist, mens et andet af de amerikanske par, til Jettes store ærgrelse, kunne fremvise en stabel af tomme plastikkrus.

Tid til lidt indkøb, og mens jeg stillede mine varer fra mig på disken, blev jeg af en ældre amerikansk dame gjort opmærksom på, at der var kø, at hun var foran mig. Som om jeg ville snyde, helt ærligt.

Herefter gik turen til det historiske plantagemuseum, hvor man har restaureret en plantageejerbygning, en vindmølle, et køkken og andre bygninger fra plantagetiden. En gammel dame, der selv kunne stamme direkte fra plantagens slaver viste os rundt og fortalte om livet på plantagen og plantageejeren og indretningens af hans hus.

Vi var efterhånden kommet godt bagud i forhold til tidsplanen, så Frederiksted blev set fra bilruden, med en hurtig gennemkørsel forbi de mest historiske steder som f.eks. fortet.

Det ene af vores amerikanske tourpar var meget opsatte på, at vi skulle se nogle øldrikkende grise, som åbenbart er vældrigt populære, og efter en længere omvej kom vi til stedet. Det kostede en dollar at se grisene og en dollar for en dåseøl til grisen. Jeg skulle selvfølgelig prøve at give grisen en hel dåseøl, som grisen knuste mellem tænderne og herefter drak indholdet. En morsom, men egentlig lidt skræmmende oplevelse.

Herefter gik turen tilbage til lidt afslapning på hotellet.