St. John, Antigua

Det var en flot indsejling til St. John, den største by på øen Antigua. Selve byen valgte vi dog hurtigt at overstå. Den minder meget om de tidligere byer, vi har været i, dog lidt mere kompakt og intens.

Vi valgte i stedet at tage en lokal bus til Nelsons Dockyard, der er et historisk område, der blev påbegyndt bygget i starten af 1700-tallet, og som man er i gang med at restaurere. Der var her admiral Nelson holdt til med sin flåde, da han skulle beskytte de britiske interesser i området, og man har gjort en del ud af at bygge museum og istandsætte de gamle bygninger. En lord Nelson rumpunch gjorde det heller ikke ringere.

En lokal mand fortalte, at det er lidt koldt på øerne for øjeblikket, Han havde derfor tykke sko og undertrøje på, mens vi andre svedte tran.

Nelsons Dockyard er samtidig en stor yachthavn, med både der koster flercifrede millionbeløb. Der er åbenbart en del bådejere, der sender deres yachter hertil for at blive vedligeholdt, men havnen havde også besøg at sejlere fra Europa, der havde krydset Atlanten.

Busturen derud var en oplevelse i sig selv, og kan varmt anbefales i stedet for en taxitur. For det første er bussen det lokale transportmiddelmed en hyggelig og involverende stemning, og for det andet koster en billet 1,5 dollars pr. person mod 35 dollars for en taxi. Bussen kan kun køre i to hastigheder, enten meget hurtigt eller også meget langsomt.

Tilbage i St. John valgte vi at spise på en lokal restaurant ”Hemmingway”, der er en god cajunrestaurant beliggende i en bygning fra 1829, og hvor man kan sidde og spise på førstesals verandaen og føle sig hensat til tidligere tider. Vi fik dejlig fiskesuppe/fisketallerken og kan i øvrigt undre os over, at man ikke på skibet har et middagstema omkring Caribien med cajunfood i alle afskygninger.

Det er ikke billigt at spise på restaurant her, for til priserne, der ellers virker ok, skal der lægges lokal skat og drikkepenge, og så løber det op.

Vi har nu i flere havne oplevet turkatamaraner kommer hjem efter en strand og snorkeltur, og det er sjovt at se, hvordan gæsterne har delt sig i to grupper. Festaberne i den ene ende råbende, syngende og dansende tydelig vis meget berusede, og så den anden gruppe gæster, der sidder og hygger sig for sig selv. Disse ture virker som tidligere tiders grisefester på Mallorca.

Dernæst afslapning og fitness for fruen, indtil vi skulle til aftenens show i det store teater. Det var et typisk show med dans, sang og så et helt fantastisk luftakrobatiknummer. Jeg er normalt ikke til den slags shows, men jeg må blankt indrømme, at det var flot og de optrædende sang godt.

På vej til restauranten kigge vi på en mulig fødselsdagsgave til om 8 måneder.

Aftensmaden var igen en blandet fornøjelse. Gode forretter og desserter, men hovedretten var ikke noget at råbe hurra for. Til forret fik jeg anderillette og den var næsten lige så god som min egen, mens Jette fik Crabcake. Den var Jette ikke så begejstret for, men jeg synes nu den var god.

Til hovedret fik jeg cajunkrydret fisk (arten findes ikke i vores ordbog). Selvfølgelig var fisken tør, ingen sovs til at kompencere herfor og værst af alt, så var den på ingen måde cajunkrydret. Tilbehøret var ris, kogte brune bønner mv. Jette fik braiseret okserib med polenta tilsmagt med trøfter og hertil var der sauce. Retten faldt dog ikke i henes smag. Den var for sød og rodet, og polentaen var kedelig.

Så måtte jeg glæde mig til desserten, hvor jeg valgte dagens specialitet grand maniersoufflé med vaniljecreme, og den var rigtig god, om end grand manieen ikke kunne smages.

Og fødselsdagsgaven? Ja, mere herom senere.