Svaneke – Danmarks smukkeste købstad

Svaneke er Danmarks smukkeste købstad. Det er nu slået fast, efter resultatet af en landsdækkende afstemning arrangeret af Bygningskultur Danmark er blevet offentliggjort. Svaneke vandt med 22% af stemmerne foran Ribe, der fik 18% og Ebeltoft med 14%.

At Svaneke er en fantastisk by er tidligere slået fast, da byen i 1975 modtog en europæisk guldmedalje for bybevaring.

Svaneke er ikke bare Danmarks smukkeste købstad, men også den østligste, og med sine knap 1.100 indbyggere tillige den mindste.

Det bedste er dog, at Svaneke ikke er en kulisseby. Det er en lille driftig by med lokale virksomheder, hvoraf nogle har vokset sig store. De fleste kender vel Svaneke Øl, Svaneke Is, Christians Ø-pigens Sild, Svaneke Bolcher, og så var det her, at Johan Bülow trådte sine barnesko indenfor lakridsverdenen.

Også på klimasiden er Svaneke unik. Det er helt almindeligt, at man i byen finder morbær, figen og andre planter, som man ellers kun kender fra subtropiske områder. Der er ikke uden grund, at byen har fået tilnavnet “Solskinsbyen”.

Blandt byen vartegn er vandtårnet, som er designet af arkitekt Jørn Utzon. Vandtårnet er opført i 1952 og inspirationen til tårnet kom fra gamle sømærker.

Glemte jeg at fortælle, at mine forældre bor i Svaneke? smiley